Page 1 of 6 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 83

Thread: Tanah Serendah Sekebun Bunga

  1. #1

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kota Bharu & Kuala Lumpur
    Posts
    150

    Tanah Serendah Sekebun Bunga

    Tanah Serendah Sekebun Bunga, itulah jolokan bagi negeri Kelantan pada satu ketika dahulu, yang sememangnya mempunya keunikan dan daya tarikan tersendiri.

    Bagi mereka yang pertama kali menjejakkan kaki ke sini pasti terpesona dengan keunikan budaya masyarakat pelbagai kaumnya, tempat bersejarah dan beberapa lokasi percutian yang menarik untuk diabadikan pada lensa kamera.

    Panorama yang dirakamkan pasti menjadi satu catatan atau rentetan perjalanan bakal diabadikan untuk tatapan generasi akan datang. Sesungguhnya tradisi dan kesenian sesuatu bangsa tetap tidak berubah walaupun untuk tempoh 1,000 tahun lagi.

    MENARA REHAL

    Menara yang tersergam indah berhadapan Istana Balai Besar, Kota Bharu

    AIR TERJUN GUNUNG STONG

    Suasana berkabus yang menyejukkan mata memandang Air Terjun Gunung Stong
    setinggi 305 meter iaitu yang tertinggi di Asia Tenggara, di Jelawang, Dabong,
    Kuala Krai

    GASING

    Keligatan pusingannya cukup menghiburkan, ayunan penuh perasaan ketika melempar
    gasing ke gelanggang atau 'bong' sudah cukup menjadi penawar kepenatan selepas
    seharian membanting tulang di sawah pada satu ketika dulu.

    WAU

    Kanak-kanak bermain wau merupakan senario biasa yang dapat dilihat pada sebelah
    petang di Kelantan

    DIKIR BARAT

    Dikir Barat merupakan salah satu persembahan tradisional Kelantan

    KUIH TRADISIONAL

    Aneka kuih-muih tradisional yang jarang terdapat di negeri-negeri lain

    Kamaruzaman
    http://abrozfoto.blogspot.com
    http://flickr.com/kamaruzaman
    Last edited by kzaman; 23rd January 2009 at 07:26 PM.

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    abey kito, tepek la gamba klatey dale topik nih

  3. #3

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kota Bharu & Kuala Lumpur
    Posts
    150

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    tak jumpa attachment button...boleh tolong tak

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    mmg tadok attachment , keno upload mano2 gamba

  5. #5

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kota Bharu & Kuala Lumpur
    Posts
    150

    Smile Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    Maaf rakan-rakan, saya masih baru dalam forum ini. Saya baru difahamkan gambar-gambar tidak boleh dimasukkan bersama teks 'Tanah Srendah Sekebun Bunga'. Sebanyak 6 keping gambar telah saya uploadkan ke http://flickr.com/kamaruzaman

    Tq.
    http://abrozfoto.blogspot.com
    http://flickr.com/kamaruzaman
    [SIGPIC]http://i567.photobucket.com/albums/ss112/kamaruzaman/Signaturecopy.jpg?t=1234260250[/SIGPIC]

  6. #6

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    bukan tak boleh masuk ,
    kena copy link dari flickr tu dan klik icon image kat tempat kita taip dan paste url/link image terbabit

    contoh :



    Suasana berkabus yang menyejukkan mata memandang Air Terjun Gunung Stong setinggi 305 meter iaitu yang tertinggi di Asia Tenggara, di Jelawang, Dabong, Kuala Krai

  7. #7

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kota Bharu & Kuala Lumpur
    Posts
    150

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    terima kasih, saya akan cuba.

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    kena full view gambar2 terbabit , kemudian right click atas gambar

    jika guna IE = ambil Properties - copy address/URL

    jika guna firefox = copy image location



    semasa posting,

    klik icon warna kuning ( insert image ) , masukkan link/url gambar dalam popup window yang keluar .



    selesai

  9. #9

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kota Bharu & Kuala Lumpur
    Posts
    150

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    icon warna kuning ( insert image ) tu dalam ruangan mana. adakah ianya dalam ruangan edit post?

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    dalam edit post pun ada , quick reply dan balas topik pun ada.
    2 dari kanan atas tempat menaip

  11. #11

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kota Bharu & Kuala Lumpur
    Posts
    150

    Red face Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    kenapa dalam ruangan balas meseg saya tak ada elemen yang dimaksudkan. Yang ada cuma title, Message dan post icon. adakah setting dalam CP perlu diubah?

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    Ya,

    kena tukar dalam CP,
    masuk ke User CP - edit option

    scroll ke bawah sekali, tengok - Message Editor Interface
    pilih enhanced interface atau standard editor

  13. #13

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kota Bharu & Kuala Lumpur
    Posts
    150

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    terima kasih atas pertolongan saudara

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    samaa2, jadi pun.
    harap lepas ni lagi banyak gambar2 dari negeri cik siti wan kembang dalam forum ni,
    macam gambar2 dari tganu dan pahang,

    ni ada satu gambar lama akhir 2006,



    Kampung nelayan Pantai Sabak,

    tempat ni 'wajib' pergi bagi photographer,insyaallah bulan depan kalau cuaca dah takde masalah..ingat nak pergi shot balik di sini.

  15. #15

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kota Bharu & Kuala Lumpur
    Posts
    150

    Re: Tanah Serendah Sekebun Bunga

    Sambungan Lagi...Tanah Serendah Sekebun Bunga

    BOT NELAYAN

    Bot-bot nelayan tersadai kerana tidak dapat turun ke laut untuk menangkap ikan akibat
    musim tengkujuh di Kg. Pulau Gajah Hilir, Pantai Sabak, Pengkalan Chepa.


    Bot-bot nelayan tersadai kerana tidak dapat turun ke laut untuk menangkap ikan akibat
    musim tengkujuh di Kg. Kuala Kemasin, Bachok.

    BOT TAMBANG

    MASIH RELEVAN... Bot tambang yang berulang-alik dari pusat bandar Kota Bharu
    ke Kampung Laut, Tumpat, dari jam 6 pagi hingga 6 petang setiap hari.


    MASIH RELEVAN... Bot tambang yang berulang-alik dari Kuala Krai-Dabong
    dari jam 6 pagi hingga 6 petang setiap hari.


    MASIH RELEVAN... Bot tambang yang berulang-alik dari Kuala Krai-Dabong
    dari jam 6 pagi hingga 6 petang setiap hari.

    "KELANTAN ITU INDAH"

    http://abrozfoto/blogspot.com
    http://flickr.com/kamaruzaman
    Last edited by kzaman; 25th January 2009 at 12:46 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •