Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 22

Thread: Jenis-jenis Gambar Yang Perlu Anda Tahu

  1. #1

    Jenis-jenis Gambar Yang Perlu Anda Tahu

    CLOSE UP

    Objek yang hendak dirakam dengan lebih rapat sama ada menggunakan lens atau filter close up



    CURVE

    Objek yang mempunyai bentuk yang berlengkok-lengkok samada pada objek pegun ataupun benda hidup



    PANNING

    Objek yang hendak dirakam menjadi jelas sementara latarbelakangnya menjadi kabur dengan menggunakan shutter speed yang rendah dan teknik Re Fokus yang akan melihatkan objek yang dirakam seperti bergerak terlalu laju



    RULED OF THIRD

    Objek utama yang dirakam tidak semestinya berada ditengah-tengah yang mana kedudukannya adalah mengikut skill yang munasabah daripada pemikiran jurugambar



    FRAME IN FRAME

    Objek utama yang hendak dirakamkan perlulah mempunyai bentuk atau lakaran bingkai di luarnya supaya ianya seolah-olah berada di dalam bingkai



    REPITATION

    Objek yang dirakam mempunyai unsur yang berulang-ulang dalam bentuk atau saiz yang sama atau berlainan



    B SETTING/ B STOP/BULB

    Objek yang dirakam dengan menggunakan program yang telah sedia ada pada kamera cuma pengawalan apperture dan masa dedahan adalah daripada jurugambar itu sendiri bagi merakam cahaya




    Inilah asas gambar yang mesti kita tahu sebelum sesuatu gambar diambil. Semoga penerangan yang serba ringkas ini dapat membantu kita semua.


    Saya budak baru merangkak, tolong ajarkan.

    http://tankprorace-zieman50.blogspot.com/

  2. The Following 5 Users Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Putrajaya
    Posts
    225

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    alhamdulillah.. terima kasih kepada en zieman kerana sudi berkongsi ilmu... saya yang masih baru dalam bidang ini merasakan sangat bertuah pada hari ini syukran...syukran...

  4. The Following User Like This Post:


  5. #3

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    serdang Selangor
    Posts
    154

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    alhamdulilah dapat ilmu yg baru hari niii....

    memang pelajaran yg sesuai untuk org2 yg baru2 seperti saya niii mengetahui ilmu seperti itu...
    sebelum nii tau jenis2 gmbr mcm tu..tp xtau nama die ape...

    loadiiing............ <save>
    alhamdulilah dah save pun dlm memory otakku ini...

    tima kasih daun keladiii...
    RAJIN BERTANYA GAMBAR BERGAYA....

    SALAM budak baru belajar..tgh belajar dan masih belajar.....

    SALAM DARI SALAM CEMPRENG...asSALAMualaikum.....

    my flickr.... http://www.flickr.com/photos/cempreng/

  6. #4

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    hi, leh sy betulkan tak .... sebab cara representation cam silap jek

    panning...yelah techniques .....
    teknik panning .... basically fokus pada image yg bergerak ..... dan mengerakkan camera mengikut pergerakan object ....setau sylah ....

    rule of third .... RO3 ...composition guideline ....bukan jenis gambar

    frame in frame .... also composition techniques ....

    close up/makro - jenis photography

    curve/ s - curve/repetition ....element dlm image

    sy cume betulkan supaya takde org confuse ...

  7. #5

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Putrajaya
    Posts
    225

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    oo... ya ke.. klau begitu, erm mngkinkah prlu dperbaiki dari segi judul topik ini?...

    cuma apa yg sy bleh katakn apa yg dtrangkan dgn gmbr yg ada nmpak mdah dfahami

  8. #6

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    Quote Originally Posted by fish_o7 View Post
    hi, leh sy betulkan tak .... sebab cara representation cam silap jek

    panning...yelah techniques .....
    teknik panning .... basically fokus pada image yg bergerak ..... dan mengerakkan camera mengikut pergerakan object ....setau sylah ....

    rule of third .... RO3 ...composition guideline ....bukan jenis gambar

    frame in frame .... also composition techniques ....

    close up/makro - jenis photography

    curve/ s - curve/repetition ....element dlm image

    sy cume betulkan supaya takde org confuse ...
    Salam, terima kasih.
    tolong saudara huraikan seperti di bawah ini, saya budak baru belajar

    Rule of Third (Hukum Sepertiga)
    Centre of Interest (Pusat Daya Tarikan)
    Diagonal lines (Garisan Serong)
    Leading lines (Garisan Pandu Arah)
    Perspective
    Framing (Pembingkaian)
    C-Curve, S-Curve
    Concentric rings (Gegelang Bertumpu)
    Pattern (Corak)
    Balance (Imbangan)

  9. #7

    Join Date
    May 2009
    Location
    johor bahru
    Posts
    17

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    terima kasih...penerangan tentang gambar tu ..

  10. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    yang bro cerita tue byk composition buakn jenis gambar
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  11. #9

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    Quote Originally Posted by buttet View Post
    yang bro cerita tue byk composition buakn jenis gambar

    salam, ya betul. kena tukar tajuk nie.

    Abang tolong ajar macamana nak tukar tajuk diatas. tq
    Last edited by zieman50; 6th June 2009 at 11:37 PM.

  12. #10

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    eeepoh
    Posts
    395

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    oho..tengkiu..banyak info dapat..

  13. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    brief,simple and good..thanks.
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  14. #12

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Kluang and Kota Tinggi, Johor
    Posts
    129

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    Quote Originally Posted by zieman50 View Post
    CLOSE UP

    Objek yang hendak dirakam dengan lebih rapat sama ada menggunakan lens atau filter close up



    CURVE

    Objek yang mempunyai bentuk yang berlengkok-lengkok samada pada objek pegun ataupun benda hidup



    PANNING

    Objek yang hendak dirakam menjadi jelas sementara latarbelakangnya menjadi kabur dengan menggunakan shutter speed yang rendah dan teknik Re Fokus yang akan melihatkan objek yang dirakam seperti bergerak terlalu laju



    RULED OF THIRD

    Objek utama yang dirakam tidak semestinya berada ditengah-tengah yang mana kedudukannya adalah mengikut skill yang munasabah daripada pemikiran jurugambar



    FRAME IN FRAME

    Objek utama yang hendak dirakamkan perlulah mempunyai bentuk atau lakaran bingkai di luarnya supaya ianya seolah-olah berada di dalam bingkai



    REPITATION

    Objek yang dirakam mempunyai unsur yang berulang-ulang dalam bentuk atau saiz yang sama atau berlainan



    B SETTING/ B STOP/BULB

    Objek yang dirakam dengan menggunakan program yang telah sedia ada pada kamera cuma pengawalan apperture dan masa dedahan adalah daripada jurugambar itu sendiri bagi merakam cahaya




    Inilah asas gambar yang mesti kita tahu sebelum sesuatu gambar diambil. Semoga penerangan yang serba ringkas ini dapat membantu kita semua.


    Saya budak baru merangkak, tolong ajarkan.

    http://tankprorace-zieman50.blogspot.com/
    thanks zieman50 for the info. menarik info yang bro bagi. semua pic ni biasa aku ambik. cuma x tau teknik apa dan gambar apa namanya. hahaha... mcm panning, close up tu biasa lah. cuma gambar imej berulang tu nama dia REPITATION ye.. hehehe... ROT je aku lum mahir sgt. kadang2 out gak..

  15. #13

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Putrajaya
    Posts
    225

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    sy panning buat sy pening... RO3? msih trcari2 sbenarnya... kdg2 tu jmpa, kdg2 tu eh mane pegi Ro3 ku?

  16. #14

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    bro kalu leh state kan gmbr skali leh...baru senang pham
    "read & understand the manual"

  17. #15

    Re: Jenis-jenis gambar yang perlu anda tahu

    yeah..nice info..tenkiu2.. ade la sket dapat..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •